Focustomers | 4 principes uit de vechtsport voor meer succes in je dagelijkse leven
16564
post-template-default,single,single-post,postid-16564,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

4 principes uit de vechtsport voor meer succes in je dagelijkse leven

Niet iedereen zal deze Martial Art Sport kennen, maar als ik zeg dat Bruce Lee deze sport beoefende dan gaat er vast een belletje rinkelen. Sinds een half jaar beoefen ik de vechtsport Wing Tjun – Kung Fu. Nu denk je misschien bij het lezen van “vechtsport” dat ik de nieuwe Bruce Lee wil worden, helaas. Het gaat mij om de kern van deze Martial Art: het samenspel van Body, Mind & Energy. Wanneer deze drie elementen met elkaar in balans zijn, pas dan ben je in staat om succesvol te zijn.

Wing Tjun is een simpele Martial Art, maar makkelijk is het zeker niet. Er zijn vier basis principes, waarvan ik nu al geleerd heb dat wanneer je ze in je dagelijkse leven toepast je meer succes behaalt.

Principe 1: If the way is free, go forward

Wanneer jij een kans krijgt, ga er voor! Niks komt vanzelf. Zo vaak krijgen mensen  mooie kansen maar ondernemen ze geen actie. Ze denken wat als ik het niet kan? Wat als het niet echt is? Moet IK daar iets voor doen? Een van de mooie eigenschappen van een kans is dat er een tijdslimiet aan zit. Neem jij geen actie dan kan het zomaar zijn dat deze unieke kans aan je voorbij gaat.

Advies 1: Wanneer je een kans krijgt, onderneem actie!

 • Wil je afvallen, onderneem actie!
 • Zie je een bekende persoon lopen op straat en wil je een handtekening ? Onderneema actie!
 • Zie je een business opportunity? Onderneem actie!
 • Wil je een opleiding doen? Onderneem actie!

 

Principe 2: If there is contact, stick

Heb je een actie ingezet, ga er dan ook echt voor. Mensen zijn snel geneigd om te denken dat iets niet werkt, dat iets niet lukt of dat het niet voor hun is weggelegd. Jezelf echt aan een doel verbinden is misschien wel een van de moeilijkste activiteiten omdat het hard werken is. Of het nu gaat om je relatie, ja ook dat is hard werken, of als ondernemer, het gaat niet vanzelf. Wanneer jij een doel voor ogen hebt en je wilt echt dat het slaagt, dan moet je all-in durven gaan.

Advies 2: Wanneer jij een doel hebt gesteld, ga er dan ook echt voor. Whatever it takes!

 • Een goede relatie? Koop cadeaus, geef aandacht, whatever it takes!
 • Je target halen? Bel, mail, zoek nieuwe klanten, whatever it takes!
 • Wil je 5 kilo afvallen? Ga naar die sportschool, whatever it takes!

 

Principe 3: if someone is stronger, yield

Of het nu gaat om een prive of zakelijke situatie er gebeuren altijd dingen die je liever niet zou zien, maar waarmee je wel moet dealen. Je kan dan twee dingen doen. Je kan met je hakken in het zand gaan staan en geen centimeter meegeven in een situatie of je kan meegaan in de situatie en kijken hoe je op een andere manier je doel kan bereiken.

Door je te verzetten kost het je vaak veel tijd, energie en geld zonder dat het je het gewenste resultaat oplevert.

Advies 3: Wanneer een situatie niet gaat zoals jij wilt, geef dan mee en bekijk hoe je de situatie kunt beïnvloeden om het gewenste resultaat te krijgen!

 • Je krijgt geen opslag? Vraag aan je baas wat er voor nodig is zodat je wel in aanmerking komt voor een opslag
 • Je wordt afgesneden door een vrachtwagen? Ontwijk hem en vraag jezelf af of hij je überhaupt wel gezien heeft.

 

 Principe 4: When your opponent retreats, follow

Volg je doel altijd. Stel je het volgende voor. Je wilt al jaren in contact komen met Richard Branson. Hij zou op een event in Groningen komen, maar nu blijkt hij in Maastricht te spreken. Is dat een reden om je doel op te geven? Natuurlijk niet. Volg waar je doel heen gaat en je zult je doel halen.

Advies 4: Als je doel van koers verandert, volg!

 • Je partner wil naar het buitenland verhuizen en jij hebt als doel een goede relatie? Volg!
 • Je baas verandert van baan, maar je wilt perse met hem samenwerken? Volg!

 

Conclusie

Deze vier principes zijn simpel, toch? Om ze toe te passen en meer succes in je dagelijkse leven te krijgen vereist echter moed, doorzettingsvermogen en flexibiliteit. Neem daarom deze adviezen ter harte en begin klein.

Advies 1: Wanneer je een kans krijgt, onderneem actie!

Advies 2: Wanneer jij een doel hebt gesteld, ga er dan ook echt voor. Whatever it takes!

Advies 3: Wanneer een situatie niet gaat zoals jij wilt, geef dan mee en bekijk hoe je de situatie kunt beïnvloeden om je doel te halen!

Advies 4: Als je doel van koers veranderd, volg!

Succes!

 

Geen reactie's

Geef een reactie